vrijdag 17 november 2023

 VIJF PUNTEN OM OVER NA TE DENKEN...


Over bore-out bestaan nogal wat misverstanden. Als het fenomeen beter (h)erkend wordt, komt er waarschijnlijk meer begrip voor de mensen die ermee te maken hebben. Vijf misverstanden in het kort:
1. Bore-out is een soort Burn-out. De klachten zijn bij deze ziektes inderdaad vrijwel hetzelfde, maar de oorzaken verschillen. Bij burn-out is dat chronische en langdurige overprikkeling en gebrek aan rust en ontspanning, iemand met bore-out klachten heeft juist langdurig te weinig (gezonde) (werk)prikkels gehad. Bij burn-out spreken we van ‘afgebrand’, bij bore-out van ‘uitgedoofd’. Omdat de oorzaak anders is, dienen begeleiding en behandeling ook te verschillen.



2. Alleen kantoorpersoneel loopt risico op bore-out. Vroeger noemde men bore-out de ‘ambtenaarsziekte’. Nu werken niet alle ambtenaren op kantoor, maar de twee vooroordelen raken wel aan elkaar. Inmiddels is duidelijk dat bore-out niet gebonden is aan beroep, geslacht, begaafdheid of leeftijd. Iedereen kan ermee te maken krijgen.

3. Wie klaagt over verveling op z'n werk, is eigenlijk te lui en te ongeïnteresseerd om zich in te spannen. De mensen die ik sprak voor mijn boeken, waren zeker niet lui en ongeïnteresseerd. Hun werk was van dien aard dat het hun niet lukte zich ervoor te interesseren en te motiveren. Ze wilden juist meer uitgedaagd worden en de kans krijgen hun ambities, competenties, kennis en vaardigheden in te zetten om hun bedrijf vooruit te helpen.

4. Dan ga je toch wat anders doen! Over het idee dat je een bore-out altijd moet aanpakken door meteen te gaan solliciteren, schreef ik enkele weken geleden. Vaak is de ultieme oplossing inderdaad om iets te zoeken wat beter bij je past. Maar om die stap te kunnen zetten, moeten vaak veel hindernissen overwonnen worden, waardoor hij dan te lang wordt uitgesteld. Soms is het makkelijker om de oplossing eerst dichter bij huis te zoeken.

5. Het is toch fijn om het rustig aan te kunnen doen. Waarom zou je je uitsloven? Voor een keer is het zeker fijn om het niet te druk te hebben. Maar als je elke dag te weinig te doen hebt, gaat dat beslist vervelen. Bovendien bestaat er niet alleen 'n kwantitatieve bore-out (bij chronisch te weinig werk), maar ook 'n kwalitatieve. Dan heb je (meer dan) genoeg werk, maar past het je niet. Het is bijv. te makkelijk, te saai, je hebt er te weinig invloed op, hebt een onredelijke werkgever en/of onaardige collega’s. Onder zulke omstandigheden kun je zelfs zowel bore-out als burn-out raken.
Ken jij nog meer misverstanden over bore-out, dan hoor ik ze graag. De juiste informatie is ‘n belangrijke voorwaarde voor meer begrip, een betere erkenning, meer openheid en het voorkomen van ziekte. Bore-out is helaas net zo ‘normaal’ als burn-out. Hoog tijd dat we dat gaan inzien!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten