BURN-OUT, BORE-OUT EN HET SPOOK VAN DE DREIGENDE HERHALING
Met veel interesse las ik het boek van Brankele Frank 'Over de kop'. Aan de hand van haar eigen ervaringen ging ze als neurobioloog op zoek naar wat er in je lichaam gebeurt tijdens een burn-out. Ze ontdekte zelfs dat je een burn-out in je hersenen kunt zien, het bewijs dat het niet iets is wat ‘alleen tussen de oren' zit. Naast een wetenschappelijk goed onderbouwd verhaal is haar tekst ook humoristisch en relativerend en haar metaforen zorgden dat ook ik, als leek op haar terrein, alles goed kon volgen.
Haar zoektocht was gericht op de vraag wat stress met je lichaam doet en hoe dat kan ontaarden in een burn-out. Ook vroeg ze zich af hoe een burn-out soms zo lang kan duren. Omdat stress ook de basis vormt van een bore-out, ga ik ervanuit dat je daar een heel vergelijkbaar verhaal over zou kunnen schrijven. Daarmee is een groot deel verklaard van wat zich bij beide ziektes afspeelt in de bovenstroom, oftewel de top van de ijsberg.
Ik bedacht dat je Frank haar bevindingen over wat zich (deels waarneembaar) afspeelt in het lichaam, zou kunnen combineren met wat Jane Coerts en ik vertellen als we in onze boeken burn-out en bore-out verklaren vanuit de onderstroom. Daar staan immers de systemische krachten in het onderbewuste centraal, die huizen in het deel van de ijsberg onder de waterlinie en ervoor zorgen dat mensen met hun gedrag een burn-out of bore-out kunnen aanwakkeren.
Zowel in de boven- als in de onderstroom schuilt het gevaar van herhaling. Niet alle tijdens de ziekte opgetreden fysieke wijzigingen worden namelijk teruggedraaid, waardoor je er je leven lang vatbaar voor blijft. Daarnaast gaat er een enorme verwaarlozing van je lichaam en geest aan vooraf, waartoe je wordt aangezet door ervaringen in de onderstroom (zoals ouderlijke boodschappen en andere kinderlijke ervaringen). Weet je die ervaringen geen plek te geven en voor jou gezondere keuzes te maken, dan bestaat ook daardoor de kans dat je opnieuw in dezelfde valkuil belandt.
Als de begeleiding tijdens het genezingsproces zich slechts richt op een deel van het probleem, is de kans dus groot dat mensen die met deze ziektes te maken hebben, steeds een nieuwe terugval beleven en een soort levenslang hebben. Genezen is goed, voorkomen echt veel beter!
- Brankele Frank: Over de kop, Das Mag Uitgevers 2023
- Jane Alice Coerts: Van burn-out naar levenszin, Uitgeverij Boom 2021
- Marjo Crombach: Ziekmakende verveling op je werk, Uitgeverij Het Noorderlicht 2023
Geen opmerkingen:
Een reactie posten