MEER OVER BORE-OUT :
OVER KLACHTEN DIE NIET VOORBIJGAAN -
OP JE GEZONDHEID!
MEER OVER BORE-OUT :
OVER KLACHTEN DIE NIET VOORBIJGAAN -
OP JE GEZONDHEID!
MEER OVER BORE-OUT: GEEN MOTIVATIE OM TE WERKEN?
UIT BALANS - VAN BORE-OUT NAAR BURN-OUT
UIT BALANS - VAN BURN-OUT NAAR BORE-OUT
In elk gesprek dat ik erover voer, merk ik dat Burn-out en Bore-out twee broers zijn die voor veel verwarring zorgen. Dat de symptomen op elkaar lijken, draagt daar zeker aan bij. Dat je in beide gevallen flink uit balans bent, ook. Maar de verschillen zijn groter en de ziektes kunnen ook nog makkelijk in elkaar overlopen. Allereerst: van burn-out naar bore-out.
Mensen die tijdens hun werk burn-out raken, gaan vaak door een moeizaam en langdurig proces om weer de oude te worden en hun werk (eventueel in gewijzigde vorm) weer aan te kunnen. Doordat ze te lang achter elkaar te veel van zichzelf vroegen, te weinig pauzes namen en te weinig ontspanning zochten, zijn ze fysiek en mentaal uitgeput. Als ze het bijltje er noodgedwongen bij neergooien, is er eerst de noodzaak van rust, rust en nog eens rust. Hun conditie en hun zelfvertrouwen moeten weer langzaam herstellen en dat vraagt tijd. Wat in maanden of jaren is misgegaan, lost zich niet op in dagen of weken. Het beetje energie dat ze af en toe hebben, kunnen ze het best besteden aan activiteiten waar ze plezier in hebben.
Hopelijk is er aanvankelijk een vangnet van familie, vrienden en kennissen om op terug te vallen, snel daarna is er de noodzaak van professionele hulp. Natuurlijk willen ze herhaling voorkomen en dus is het nodig om anders te leren functioneren dan daarvoor. ‘Nee’ zeggen, hun grenzen bewaken, luisteren naar hun lijf en naar waar ze echt behoefte aan hebben. Zichzelf op de eerste plaats zetten, want alleen wie goed zorgt voor zichzelf, heeft ruimte om te zorgen voor anderen. De zoektocht naar de oorzaken brengt hun waarschijnlijk o.a. naar hun jeugd, toen ze hun belemmerende gedragspatronen ontwikkelden. Een moeizaam proces van vallen en opstaan.
Zodra ze zich sterk genoeg voelen en hun bedrijfsarts (indien van toepassing, anders de huisarts) groen licht geeft, kunnen ze weer langzaam aan het werk. Enkele uurtjes per week, dan enkele dagen. Wat ze geleerd hebben tijdens coaching zo goed mogelijk in praktijk brengen. Hun gezondheid en welbevinden bewaken. Maar de angst voor herhaling zit diep. Ze zijn er zich goed van bewust dat ze zich hopeloos overtild hebben en moeten niet denken aan herhaling.
Daardoor bestaat de kans dat ze doorschieten. Voortaan niet te veel maar juist te weinig van zichzelf vragen. Interessante uitdagingen uit de weg gaan uit angst ze niet aan te kunnen. Zichzelf de noodzakelijke gezonde werkprikkels onthouden. Op safe spelen. Wie dat niet in de gaten heeft en te lang en te veel op de rem staat, loopt zo het risico op dezelfde klachten als eerst. Maar nu wijzen ze niet op een burn-out, maar op een bore-out.
Behalve de klachten is er dan de verwarring. Want hoe kunnen de symptomen terugkomen, als je je totaal anders gedragen hebt?
VIJF PUNTEN OM OVER NA TE DENKEN...
‘EN TOCH ZUL JE IN ACTIE MOETEN KOMEN!’
‘DAN GA JE TOCH WAT ANDERS DOEN!’
MENSEN HOEVEN NIET BORE-OUT TE RAKEN!
Onlangs (1/9/23) trof ik in de Volkskrant een artikel van Ellen Huisman aan over de Franse pensioenwet, die na een periode van stakingen is aangenomen. Ze stelt daarbij vier vragen, waarvan de eerste is: ‘Waar waren de Fransen zo boos over?’ Blijkbaar legde de Franse socioloog, Jean Viard, al eerder in de krant uit dat men in Frankrijk werk ziet als een ‘plek van lijden’ en dat steeds minder hoeven werken voor Fransen vooruitgang is.
In de inleiding van mijn laatste boek over bore-out* verbaasde ik me al over de manier waarop ‘de Fransen’ kennelijk naar werk kijken. In Frankrijk zou men vinden pas na het werk leuke dingen te kunnen gaan doen en dat het leven na het werk pas begint. Van de typering van werk ‘als een plek van lijden’ werd ik opnieuw stil. Het is zo ongeloofwaardig generaliserend… Alsof er geen uitzondering bestaat, alsof alle Fransen werken de hel op aarde vinden. Ik kan het me niet voorstellen.
Tijdens de interviews die ik voor bovenbedoeld boek hield met Nederlandse en Belgische mensen die bore-out (geweest) waren of chronisch verveeld waren door hun werk, kwam ik niemand tegen die niet wilde werken. Wel wilden ze af van het werk dat ze deden, omdat het hun niet bevredigde. Het was te saai, te repeterend, te makkelijk, te moeilijk, deed geen beroep op hun creatieve en/of andere vermogens, ze hadden er te weinig invloed op, begrepen de bedoeling ervan niet, konden het niet vinden met hun collega’s of hun werkgever et cetera.
Als je kijkt naar wat er voor die mensen ontbrak in hun werk(omgeving), weet je ook wat ze erin zochten. Als meer van die kenmerken aanwezig waren, gingen ze er weer met plezier tegenaan. Ze konden niet wachten, tot het zo ver was, wilden een bijdrage leveren, uitgedaagd en gezien worden en ertoe doen in het maatschappelijk proces. Niemand van hen wilde totaal niet werken.
Intussen weet ik dat mensen zo verschillend zijn dat er voor vrijwel elke soort werk wel iemand te vinden is die het graag doet. Dat werk niet voor iedereen dezelfde kenmerken hoeft te hebben. Zoals de kapper die mij vertelde dat hij geniet van het kappersvak, maar dat het hem ook aantrekkelijk lijkt om als stratenmaker te werken. Lekker in de frisse lucht met zijn handen bezig zijn… Een nogal romantische voorstelling volgens mij, want ik zag in gedachten plensbuiten op hem neerdalen, zijn rug en nek verbranden en voorbijgangers verschijnen die hem het werk onmogelijk maakten. Ook dacht ik aan de risico’s voor zijn spieren en gewrichten. Maar hij haalde zijn schouders op bij al die reserves en antwoordde dat elk werk nou eenmaal zijn mindere kanten heeft en dat hij voorlopig alleen de voordelen zag.
Als mensen besluiten te gaan voor wat ze zelf willen en niet meer beantwoorden aan wat ze denken dat ouders, grootouders of de hele familie van hen verwacht, dan is het soms even zoeken. Maar tot nu vond vrijwel iedereen die die hindernis nam, werk waar hij met plezier z'n bijdrage mee kon leveren. Voor iedereen kan het leven voor zijn pensioen beginnen, voor niemand hoeft de werkplek een ‘plek van lijden’ te zijn. Niet in Nederland en evenmin in Frankrijk of andere landen! Zo lang we maar stilstaan bij ieders wensen, verlangens en behoeftes...
* Ziekmakende verveling op je werk. Bore-out verklaard vanuit de onderstroom (mei 2023)